Nytt om sykemelding

Stortinget har vedtatt endringer i folketrygdloven som omhandler muligheten for å skrive ut sykemelding etter elektronisk konsultasjon, gjeldende fra og med 1. juli 2023.  Hovedregelen er at en legeerklæring (sykmelding) først kan utstedes etter en fysisk undersøkelse av pasienten.
Hvis det ikke er mulig med en fysisk undersøkelse samme dag (feks. dersom ingen ledige timer hos legen), kan en i visse situasjoner likevel kunne få en kort sykmelding etter e-konsultasjon eller telefonkonsultasjon, forutsatt at en kommer på time ila kort tid. De nye vilkårene innebærer at NAV i mindre grad tillater sykmelding etter e-konsultasjon uten forutgående fysisk undersøkelse.

Koronavaksine oppfriskningsdose

Høsten -vintersesongen 23/24 anbefales koronavaksinen til følgende målgrupper :

- Aldersgruppen 65 år og eldre og sykehjemsbeboere
- Aldersgruppen 18-64 år som inngår i en risikogruppe
- Aldersgruppen 5 -17 år med alvorlig grunnsykdom
- Gravide

Koronavaksinen vil være gratis for pasientene. Vaksinen forventes å komme i midten av oktober.
Det er anbefalt 6 mnd mellom oppfrikningsdoser. I tilfeller hvor det er bekreftet Covid19 infeksjon kan man vente i 3-4 mnd med å ta ny oppfriskningsdose. Dersom en likevel ønsker en oppfriskningsdose tidligere, så kan det tilbys forutsatt at det har gått minimum 3 uker etter tilfriskning.
De som ønsker å få vaksinen på legesenteret kan bestille tid til det via Helsenorge.

Ny fastlege

Vår tidligere kollega Kristina Riis Iden har sluttet, og vi har fått en ny fastlege ved legesenteret. Vidar Hodneland har fra tidligere erfaring fra sykehuset, og er nå i spesialisering til å bli allmennlege.

PayEx

Vi har byttet til nytt betalingssystem 1. oktober 2021. Dette er en automatisert betalingstjeneste der man betaler via egen mobiltelefon. Det er derfor ikke mulig å betale med kort på legekontoret.

Etter avsluttet behandling, mottar kunden en SMS med link til PayEx Checkout.
Her kan kunden velge å betale med kort eller faktura. Hvis kunden ikke betaler via PayEx Checkout eller betalingsterminalen sendes en faktura automatisk fra PayEx.

Offshore helseattest

Elma Ramic er godkjent petroleumslege og kan utstede offshore helseattest. Fyll gjerne ut en Egenerklæring offshore i forkant : https://www.statsforvalteren.no/siteassets/fm-rogaland/dokument-fmro/helse-og-sosial/skjema-og-malar/egenerklaering-offshore-2012.pdf

Pris : 2200,-

Etterregistrering av koronavaksiner i SYSVAK

Det åpnes nå for å etterregistrere koronavaksiner som er tatt i utlandet i SYSVAK. Det er en forutsetning at vaksinene er godkjente av det europeiske legemiddelbyrået, og at personen som har blitt vaksinert har norsk fødselsnummer eller d-nummer.

E-konsultasjon før ankomst til Norge

Registreringen kan skje før reise til Norge. Du må be om en konsultasjon hos fastlege i god tid før du reiser tilbake til Norge. Dette bør være en e-konsultasjon med vedlegg av tilgjengelig vaksinedokumentasjon, hvor legen gjør en skjønnsmessig vurdering av om dette kan godtas som dokumentasjonen eller ikke. Konsultasjonen for å få gjort etterregistreringen må betales av den enkelte pasient. Dersom det gjøres hos fastlegen må pasienten betale full egenandel, fordi dette ikke dekkes over stønadsbudsjettet. 

Koronavaksine

Hvem kan få koronavaksine ?

Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper har allerede startet med vaksinering - disse vaksineres på de respektive institusjonene.

Det er planlagt at resten av befolkningen skal vaksineres i regi av sin fastlege. Så langt har vi fått vite at hvert fastlegekontor vil få utdelt en bestemt mengde vaksiner hver uke, til vaksinering av sine listepasienter. Det vil blir lagt ut oppdatert info. på nettsiden ukentlig så snart vaksineringen kommer i gang, så alle oppfordres til å sjekke hjemmesiden regelmessig.

Dette er prioriteringsrekkefølgen per nå: 

1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper - disse vaksineres på de respektive institusjonene.

2. Alder 85 år og eldre

3. Alder 75-84 år 

4. Alder 65-74 år 
OG personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp (merket med * i listen under)  

5. Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander (se listen under)  

6. Alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander 

7. Alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander 

8. Alder 55-64 år 

9. Alder 45-54 år 

Personer med følgende sykdommer/tilstander er definert som medisinske risikogrupper:

  • Organtransplantasjon*

  • Immunsvikt*

  • Hematologisk kreftsykdom siste fem år*

  • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)*

  • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eks. ALS, Downs syndrom)*

  • Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon*

  • Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon

  • Immundempende behandling som ved autoimmune sykdommer

  • Diabetes

  • Kronisk lungesykdom, inkludert cystisk fibrose og alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider eller steroidtabletter siste året

  • Fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere

  • Demens

  • Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)

  • Hjerneslag

Annen svært alvorlig sykdom kan også gi økt risiko for alvorlig forløp av covid-19. Vaksinasjon i slike tilfeller vurderes individuelt av lege.

*Disse sykdommer/tilstander kan gi en høy risiko for alvorlig forløp og død også hos yngre. 

Du blir kontaktet av fastlegen eller kommunen for vaksinasjon når det er din tur.  Følg med på din kommunes nettside for detaljer. 

Vaksinen er gratis, og det er ikke mulig å betale for å få vaksinen tidligere. 

Gravide og ammende

Det er hittil lite erfaring med vaksinasjon av gravide og ammende. Det er foreløpig ikke aktuelt med en generell anbefaling om vaksinering av gravide. Vaksinering av gravide som er i risikogruppe på grunn av annen sykdom bør vurderes individuelt av lege. Ammende som er prioritert for vaksine på grunn av annen sykdom eller yrkessituasjon kan vaksineres.

Barn i risikogruppene 

Det er svært sjeldent at barn blir alvorlig syke av korona. Vaksinene vi får til Norge først er i liten utstrekning testet på barn og unge. Vi anbefaler derfor i første omgang ikke vaksinen til barn under 18 år.   

For de som ikke er i risikogruppene 

Det kan senere bli aktuelt å anbefale vaksinen til en større del av befolkningen når vi vet mer om vaksinene som godkjennes og hvordan pandemien utvikler seg. 

Gjennomgått covid-19

Det er uvisst i hvilken grad personer som har gjennomgått covid-19 er immune mot sykdommen, og hvor lenge en slik beskyttelse varer. Dette vil være avhengig av blant annet hvor syk personen var. Utfra den kunnskapen vi har i dag anbefales også personer som tidligere har gjennomgått covid-19 å vaksinere seg, så langt de er i fin form og ikke har senvirkninger av sykdommen når det er tid for vaksinasjon. Det anbefales at koronavaksinen gis tidligst 3-4 uker etter at man er symptomfri.


Influensavaksine 2021

Nær 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Disse anbefales influensavaksine.

Det er kun risikogrupper som får influensavaksinen i år, og for de er det spesielt viktig å vaksinere seg.

I de senere år har influensautbruddet startet rundt juletider med en topp enten ved nyttår eller rundt vinterferien. Det er derfor svært viktig at så mange som mulig er vaksinert før jul. Samtidig må man unngå at vaksineringen starter for tidlig, da immuniteten etter influensavaksine reduseres gradvis og vanligvis ikke varer mer enn 6 måneder, især hos eldre.  

I år blir det ikke mulighet til drop-in pga at vi må unngå at mange mennesker samler seg på venterommet samtidig. Vi vil sette opp tidspunkt for vaksinering på forkontoret, samt at legene vil vaksinere inne på konsultasjonene. Dvs. at du må ringe og bestille time for å få satt influensavaksinen i år.

Grupper som bør få influensavaksine: 

  • Gravide i 2. og 3. trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko 

  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem

  • Alle fra fylte 65 år

  • Barn og voksne med:

    • diabetes type 1 og 2

    • kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt

    • kronisk nevrologisk sykdom eller skade

    • nedsatt immunforsvar

    • svært alvorlig fedme (KMI over 40)

    • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

Vaksine mot lungebetennelse

Den vanligste årsaken til lungebetennelse er en bakterie som kalles pneumokokker. Det anbefales at alle over 65 år vaksineres mot denne bakterien. Det er viktig med revaksinering med jevne mellomrom avhengig av risikofaktor. Vi har vaksinenen på legekontoret og det er ikke nødvendig med timebestilling for å bli vaksinert. Vaksinen og injeksjonen koster 450 kr og er ikke dekket av frikort.

 

Følgene grupper anbefales også vaksinering:

  • kronisk leversykdom

  • primær eller medfødt immunsvikttilstand

  • kreft

  • kronisk nyresykdom

  • diabetes mellitus

  • cøliaki

  • nedsatt ventilasjonskapasitet

  • kronisk lungesykdom

  • kronisk hjertesykdom

  • tidligere gjennomgått lungebetennelse

  • stort alkoholforbruk

  • røyking

  • yrkesutøvelse med økt risiko (feks laboratoriepersonell og sveisere) 

 

 Informasjon fra Folkehelseinstituttet